Park ’t Kasteeltje opengesteld voor alle Overijsenaren

Op 8 maart 2018, over deze onderwerpen: Infrastructuur, Milieu, Mobiliteit, Onderwijs, Ruimtelijke ordening
Kasteel Isca

Dat de stellingen die een deel van ’t Kasteeltje behoeden voor erger, beschermd moeten worden als onroerend erfgoed is een grapje dat de inwoners van het centrum soms maken. ‘t Kasteeltje is inderdaad een dossier dat al jaren aansleept. Wij hebben ons wel steeds het lot van deze site aangetrokken, omdat dit gaat over belangrijk monumentaal erfgoed en een mogelijkheid om een bijkomende groene long in het centrum van Overijse open te stellen.

Eindelijk begint het dossier te bewegen. Door het ruimtelijk uitvoeringsplan ’t Kasteeltje kreeg het gemeenschapsonderwijs GO! ontwikkelingsmogelijkheden op het betrokken terrein. Als compensatie wordt een deel van de groene ruimte verder versterkt en wordt het ook publiek toegankelijk. Er moet echter flink geïnvesteerd worden. Daarvoor komt het landinrichtingsplan IJsevallei juist op het goede moment. De door ziekte getroffen kastanjelarendreef moet hersteld worden. Ander hoogstammig groen moet de parkzone verder verfraaien.

Behalve voor de aanleg van de wegen op historische basis die het domein doorwaadbaar zullen maken, pleit schepen van Ruimtelijke Ordening Jan De Broyer hard voor een parallelweg voor trageweggebruikers. Een veilig alternatief voor voetgangers, leerlingen, recreanten, toeristen en fietsers dat parallel zal lopen met de Waversesteenweg. Het landinrichtingsplan moet in de loop van dit jaar op Vlaams niveau worden goedgekeurd. Dan kan er aan de slag worden gegaan. Eens het plan is goedgekeurd, krijgt de gemeente belangrijke subsidies om het park ’t Kasteeltje de 21ste eeuw in te loodsen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is