U bent hier
Mobiele camera’s tegen zwerfvuil en sluikstorten
Overijse sloot zich in juni aan bij de statiegeldalliantie. Dat is vooral een signaal dat we sluikstorters niet hun gang willen laten gaan en dat statiegeld misschien een zetje kan geven die de nodige mentaliteitswijziging kan afdwingen. Niet alleen de sluikstorters moeten overtuigd worden dit niet meer te doen, maar ook alle andere burgers moeten minder tolerantie tonen tegen deze kleine groep vervuilers.
Tijdens de Algemene Vergadering van 27 juni 2018 van de intercommunale Interrand, die de afvalophaling verzorgt in Overijse, Hoeilaart en Tervuren, stelde Stefan Vanderlinden, raadslid van Overijse2002-N-VA, voor om gebruik te maken van mobiele camera technieken om de pakkans voor hardnekkige sluikstorters te vergroten.
“Door op zorgvuldig uitgezochte locaties, waar de nodige uitrusting wordt voorzien, tijdelijke discrete (niet-ANPR) camera’s te installeren kunnen we sluikstorten helpen bestrijden. Een samenwerking tussen Interrand en de gemeenten Overijse en Hoeilaart (Politiezone Druivenstreek), kan ons beleid in de strijd tegen zwerfvuil op deze manier versterken. Gezien “camera” borden aan de grenzen van onze gemeenten staan, kan dit mijn inziens binnen het huidige wettelijk kader uitgewerkt worden.”, stelt Stefan Vanderlinden.
Om de opgenomen beelden administratief te kunnen verwerken, kunnen eventueel medewerkers van Interrand een opleiding tot GAS-vaststeller volgen en kan voor de administratiev afhandeling beroep gedaan worden op de intercommunale Haviland. Een goede samenwerking met de politiezone Druivenstreek is een tweede voorwaarde voor succes.
Deze camera’s zijn erg succesvol gebleken in andere gemeenten en laten bijvoorbeeld een intercommunale als Mirom (Roeselare/Menen) en Incovo (regio Vilvoorde-Machelen), die hun aantal mobiele camera’s verhogen van 3 naar 5, toe om wekelijks meerdere vaststellingen te doen die bijna steeds leiden tot een forse boete. Incovo heeft verschillende types camera’s die discreet opgesteld kunnen worden en even goed in het licht of het donker filmen. Wie betrapt wordt, betaalt niet enkel een boete tot 350 euro, maar ook de opruimkosten. Alles bij elkaar is dat gauw 500 euro en voor dat bedrag kan je heel veel afvalzakken kopen. De pakkans moet omhoog!.
“Deze vraag sluit bovendien perfect aan bij het advies dat Interrand formuleerde naar aanleiding van de Statiegeldalliantie. Daarin werd gepleit voor een integrale aanpak van het sluikstort- en zwerfvuilbeleid, waarbij de overheid en de lokale besturen dit beleid aansturen.”, laat Leen Gillis optekenen. Daarbij werden 2 belangrijke pijlers aangeduid: enerzijds aandacht voor preventie om het gebruik van zwerfvuilgevoelige producten te ontmoedigen, maar ook anderzijds de vraag naar ondersteuning om de lokale besturen toe te laten hun beleid rond zwerfvuil te professionaliseren door subsidies ter beschikking te stellen voor extra personeel, ondersteunende tools zoals meldings- en registratiesystemen en voorbeeldreglementen.
Jan De Broyer, schepen van milieu van Overijse: “We moeten niet blijven wachten op het geld van de hogere overheid om een integraal beleid tegen sluikstorten te voeren. Naast preventie moet ook het vergroten van de pakkans en beboeten van sluikstorters voldoende aandacht moet krijgen.”
Stefan Vanderlinden, Jan De Broyer en Leen Gillis, afgevaardigden van Overijse2002-N-VA in Interrand, hopen dat er bij de begrotingsopmaak voor 2019 budget voor deze camera’s kan vrijgemaakt worden. Het voorstel zal in de nabije toekomst op de Raad van Bestuur van Interrand besproken worden.