Vernieuwing vijverpark Mariëndal

Op 16 oktober 2016, over deze onderwerpen: Infrastructuur, Milieu, OCMW, Omgeving, Wonen, Zorg
Park Mariëndal

Op aansturen van onze schepen en OCMW-voorzitter Inge lenseclaes en schepen van milieu en duurzaamheid Jan De Broyer, krijgt vijver MarIëndal een nieuw elan.

Vijver Mariëndal, eigendom van OCMW Overijse, is historisch erfgoed. Als onderdeel van een groter historisch valleigebied, met een lint van kleine vijvers doorheen de druivenstreek, is de vijver als dusdanig herkenbaar op de 18de eeuwse Ferraris-kaart. Gelegen in het hart van de gemeente geeft het Overijse een aparte, natuurlijke uitstraling.

Na de vernieuwbouw voor het woonzorgcentrum met 9 plaatsen zet OCMW Overijse in op de vernieuwing en ontsluiting van het park en de vijver. Bedoeling is de meerwaarde van de vijver te verstevigen tot nut en beleving van elke bezoeker en passant. Als laureaat van het project Vlaams Stedelijk Gebied rond Brussel van het agentschap Natuur en Bos heeft het OCMW hiervoor een belangrijke financiële ondersteuning verkregen.

Een veelzijdig groenproject

Onze schepen en OCMW-voorzitter Inge lenseclaes legt uit: “Het renovatieproject vijver Mariëndal’ is een veelzijdig groenproject waarbij  het unieke bronnengebied in het centrum van Overijse  in zijn cultuur-historische waarde  hersteld wordt. OCMW Overijse, in samenwerking met  ontwerpbureau Pauwels, Agentschap Natuur en Bos, Regionaal landschap Dijleland, wil hiermee een dubbele doelstellingen bereiken: enerzijds  de meerwaarde van dit valleigebied  op cultureel  en ecologisch vlak benutten, anderzijds het park en de vijver nog meer tot nut van de bevolking maken.”

Ecologische uitzuivering

Een gefundeerde ecologische uitzuivering van de site vanaf de historische begijnhofbron tot  de overloop naar de Ijse  vanuit  de vijver Mariëndal moet opnieuw de endogene natuurontwikkeling stimuleren met bescherming  en aanplanting  van inheemse water-  en moerasplanten. Gebruik van verantwoorde houtsoorten voor de ecologische beschoeiing moet het bijzondere leefmilieu mee beschermen. De toepassing van ecologische oevers en gevarieerde  maairegimes voor een bloeirijk grasland zorgen voor de juiste  uitwisseling tussen vijver  en omgeving. Uiteraard wordt ook het geasfalteerde pad rond de vijver opnieuw aangelegd.

De vijver wordt met een aangepaste  dimensionering ook ingezet als natuurlijke buffer voor de opvang van occasionele watertoevloed in de zone tussen de vijver en de Iise. Op die manier kan de vernieuwde vijver een betere waterhuishouding voor de ganse buurt in centrum Overijse opleveren.

Voor iedereen

We willen van het park een belevingspark maken, waar we uiteraard rekening houden met de bewoners van ons woonzorgcentrum en seniorenflats. Daarom voorzien we een wandelpad in asfalt en aangepaste zitbanken. Maar we willen ook een uitnodigend park zijn voor kinderen, jongeren, inwoners van het centrum, … Daarom wordt er een avontuurlijk houten knuppelpad voorzien over de vijver (met rustbankjes), een kunstwerk van Luk Wets dat een druiventros voorstelt, …

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is