Contactclowns moeten bewoners Mariëndal verblijden

Op 28 februari 2018, over deze onderwerpen: OCMW, Senioren, Welzijn, Zorg
Cliniclowns

Dit jaar krijgt woon- zorgcentrum Mariëndal zes keer 'contactclowns' over de vloer. Dat zijn clowns die gespecialiseerd zijn in communicatie met dementerenden. “We hebben ons erop toegelegd om hun taal te leren”, zegt 'contactclown' Hilde Bracke.

“Het project kwam tot stand met de steun en financiële tussenkomst van Kiwanis Overijse Druivenland”, zegt OCMW-voorzitter Joke Lenseclaes. De organisatie schonk 1.700 euro aan het OCMW. Volgens Lenseclaes zijn de clowns meer dan een doorsnee 'animatieproject'. “We bieden in het woon-zorgcentrum al een brede waaier aan animatie aan. Toch stellen we regelmatig vast dat onze bewoners met dementie tijdens deze animatiesessies moeilijker te bereiken zijn. Ze zitten in hun eigen cocon en in veel gevallen slaagt zelfs hun eigen mantelzorger of familie er niet in om hen uit dat coconnetje te halen. Met hulp van die 'contactclowns' willen we dat verhelpen.”

Openbloeien

'Contactclowns' Hilde Bracke en Daniëlle Negri presenteren literatuur over het omgaan met dementie, die ze voor hun werk uitvoerig bestudeerd hebben. “Bij mensen met dementie is een aangepaste communicatie nodig”, zegt Hilde. “En die verschilt van persoon tot persoon. Voor elk contact passen we ons aan.”

In het contact beroepen de clowns zich regelmatig op muziek. “Ons muzikale geheugen is ijzersterk”, zegt Hilde. “Een groot deel van de mensen met dementie blijft de liedjes uit de kindertijd onthouden. Het is onvoorstelbaar hoe zelfs de meest gesloten personen toch openbloeien als je hen betrekt in een leuk lied. Ooit gingen we op bezoek bij iemand die niet meer in staat was om te communiceren. We zongen voor haar en plots zagen we haar voet meegaan met het ritme: op en neer. Dat was prachtig om te zien.”

“Ook door de ervaring met mijn eigen moeder wou ik de taal van mensen met dementie leren”, zegt Hilde. “Zodra het je lukt om contact te leggen, merk je dat zulke mensen veel echter en authentieker zijn dan mensen die bij hun volle verstand zijn.” Daniëlle is nog maar een jaar 'contactclown', maar gaat volledig op in haar rol. “Ik heb lang gewerkt voor de televisie- en theaterwereld. Maar toen ik even zonder werk zat, heb ik besloten mijn passie in te zetten voor het goede doel.”

Ruben De Keyzer /  Het Nieuwsblad 23/2/2018

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is