Nieuwe regels en afvaltarieven in werkingsgebied Interrand

Op 28 november 2013, over deze onderwerpen: Milieu

Dinsdag werd op de gemeenteraad het principe voor de nieuwe regels en afvaltarieven voor het werkingsgebied van Interrand goedgekeurd. Dit betekent dat er een aantal zaken zullen veranderen in de gemeenten Overijse, Hoeilaart en Tervuren volgens het principe “de vervuiler betaalt”. Hieronder vind je het volledige persbericht terug namens Interrand.

Vanaf januari 2014 worden er enkele wijzigingen doorgevoerd in het afvalstoffenbeleid van de gemeenten Hoeilaart, Overijse en Tervuren. De wijzigingen die het meest in het oog zullen springen zijn o.a. de nieuwe restafvalzakken en de invoering van het DifTar-principe in de recyclageparken. Met de invoering van de nieuwe regeling hanteert Interrand – de intercommunale die zich ontfermt over het afvalstoffenbeleid van de drie gemeenten – het principe van de vervuiler betaalt en de sorteerder wordt beloond. Deze aanpassingen werden goedgekeurd op de Raad van Bestuur van Interrand en worden nu ter goedkeuring voorgelegd aan de respectievelijke gemeenteraden van de vennoten.

Het afvalstoffenbeleid wordt in de gemeenten Hoeilaart, Overijse en Tervuren reeds sinds 1979 gevoerd door de intercommunale Interrand. Terwijl er aanvankelijk slechts twee soorten afval waren – gewoon huisvuil en grof huisvuil – werd in de loop der jaren reeds een enorme weg afgelegd. Met de nieuwe regeling die vanaf januari in voege treedt – op voorwaarde dat deze wordt goedgekeurd op de verschillende gemeenteraden van volgende week – wordt er een nieuw hoofdstuk aan dit verhaal gebreid.

Zakken restafval

Een van de wijzigingen die meteen in het oog springt, is de invoering van de nieuwe restafvalzakken. Naast een verhoging van het tarief – de nieuwe zakken zullen twee euro kosten i.p.v. anderhalve euro – worden de bruine zakken vervangen door beige zakken met groene bedrukking. Marc Vanderlinden, voorzitter van Interrand,verduidelijkt: “Met de verhoging van het tarief van de restafvalzakken willen we de mensen vooral bewust laten omgaan met hun restafval. Uit onderzoek door Interrand blijkt immers dat 25% van het afval in de bruine zak daar niet thuishoort. Sorteren is dus de boodschap.”De oude bruine restafvalzakken kunnen nog gebruikt worden tot eind februari, nadien dient er een sticker gekleefd te worden met de toeslag. De papieren GFT-zakken en de blauwe PMD-zakken blijven dezelfde. Ook de tarieven blijven hier ongewijzigd.

Diftar

Ook in de containerparken – die voortaan recyclageparken worden genoemd – zal er heel wat wijzigen. Bezoekers zullen in de eerste plaats enkel worden toegelaten op vertoon van een identiteitsbewijs. Nadien zal men via een aanmeldpaal moeten aangeven welke afvalstromen men aanvoert. Marc Vanderlinden: “De invoering van het DifTar-principe houdt in dat men betaalt volgens het volume en de afvalstroom die men aanvoert. De aanpassingen in de recyclageparken gaan wel gepaard met een uitbreiding van de afvalstromen die men gratis mag aanbrengen. Naast KGA, motorolie, batterijen, elektrische en elektronische apparaten worden nu ondermeer ook papier/karton, PMD, metaal en verpakkingsglas gratis aanvaard.

Deze moeten pas betaald worden vanaf het 13e bezoek per jaar.Er worden ook twee nieuwe fracties apart ingezameld nl. piepschuim en harde plastics. Deze zijn weliswaar betalend maar zaten vroeger in de dure grof fractie. Belangrijk is vooral dat mensen hun bezoeken aan het recyclagepark beperken. We hebben een zeer uitgebreide dienstverlening wat betreft huis-aan-huisophalingen. De bewoners moeten hier zoveel mogelijk gebruik van maken.”

Vlaams decreet

De wijzigingen die worden doorgevoerd door Interrand zijn noodzakelijk om te kunnen voldoen aan het nieuwe materialendecreet (VLAREMA) van Vlaanderen dat al sinds juni 2012 van kracht is. Met dit decreet trekt Vlaanderen resoluut de kaart van het duurzaam beheer van materialen. “Om te voldoen aan de voorwaarden die worden opgelegd vanuit Vlaanderen, was het noodzakelijk om ons beleid aan te passen. Daarnaast hanteert Interrand reeds twaalf jaar dezelfde prijzen, terwijl de verwerkingskosten van het afval blijven stijgen. Daarom moesten ook de tarieven worden aangepast. We hanteren hierbij het principe van de vervuiler betaalt en de sorteerder wordt beloond. De invoering van de identiteitscontrole in de recyclageparken zal dan weer het afvaltoerisme tegengaan. Niemand van buiten de drie gemeenten zal nog worden toegelaten in de recyclageparken.”

 Een stap vooruit

Om de inwoners van Hoeilaart, Overijse en Tervuren zo goed mogelijk te informeren over de nieuwe regels, zet Interrand een communicatiecampagne op het getouw met een gedetailleerde brochure en een website. De titel van de campagne luidt “Een stap vooruit in afvalverwerking.”Alle inwoners krijgen vanaf 16 december 2013 een brochure in de bus waarin de nieuwe wijzigingen nog eens duidelijk worden uitgelegd. Er wordt ook een website gelanceerdwww.eenstapvooruit.be waar alle wijzigingen en nieuwe tarieven kunnen worden geraadpleegd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is