Containerparken vanaf februari een stuk complexer

Op 17 januari 2014, over deze onderwerpen: Milieu

Vanaf januari 2014 worden er enkele ingrijpende wijzigingen doorgevoerd in het afvalstoffenbeleid van de Druivenstreek. Interrand-voorzitter Marc Vanderlinden en bevoegd schepen in Hoeilaart stelde de nieuwe werking van de recyclageparken voor.

Vanderlinden deed dit in aanwezigheid van onder meer zijn collega's uit Tervuren en Overijse, Mark Van Roy en Jan De Broyer. "Wat meteen opvalt, is de vernieuwde toegang van de recyclageparken", zegt Mark Vanderlinden. "Bezoekers krijgen vanaf 3 februari enkel toegang op vertoon van hun identiteitsbewijs. Via een aanmeldpaal moeten de bezoekers aangeven welke soorten afvalstromen effectief worden afgeleverd. Een scanner zal ook registreren op welke wijze -met de wagen of te voet- het afval wordt aangevoerd." "Vanaf februari wordt het DifTar-principe officieel ingevoerd. Dat betekent dat de burger betaalt volgens het volume en de afvalstroom die worden aangevoerd. De aanpassingen in de recyclageparken gaan wel gepaard met een uitbreiding van de gratis afvalstromen. Naast KGA, motorolie, batterijen, elektrische en elektronische apparaten worden ook papier en karton, PMD, metaal, verpakkingsglas, autobanden en asbest gratis aanvaard. Bovendien zullen ook twee nieuwe fracties piepschuim en harde plastics apart ingezameld worden. Ik wil nogmaals benadrukken dat de mensen hun bezoeken aan de recyclageparken dienen te beperken. We raden de bewoners aan om zo veel mogelijk gebruik te maken van de uitgebreide omhalingen aan huis. Alle wijzigingen werden gebundeld in een handige brochure die de bewoners van Hoeilaart, Overijse en Tervuren deze week in de bus mogen verwachten. Deze brochure maakt deel uit van de campagne "Een stap vooruit in afvalverwerking" en moet samen met een nieuwe website www.eenstapvooruit.be iedereen wegwijs maken in de nieuwe wijzigingen en tarieven", eindigt Vanderlinden.

Restafvalzakken

Naast de nieuwe regelingen voor de recyclageparken, worden ook de restafvalzakken herverdeeld onder een nieuw tarief en krijgen ze een nieuwe beige look. De oude bruine restafvalzakken kunnen wel nog gebruikt worden tot eind februari, maar nadien moet er een sticker op met vermelding van de nieuwe toeslag. De papieren GFT-zakken en de blauwe PMD-zakken blijven dezelfde en ook hun tarieven blijven ongewijzigd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is