Broedhopen op domein Solheide

Op 19 november 2013, over deze onderwerpen: Milieu

Broedhopen zijn een rust-, voortplantings- en overwinteringsplek voor dieren.

Deze week werden op het domein Solheide treinbielzen ingewerkt door onze gemeentelijke diensten (WEB). Stukken van iets meer dan 80 cm werden verticaal min. 50 cm diep in de grond ingebracht. Vermoedelijk zullen er op deze locatie een tiental broedhopen het leven zien. Het restmateriaal (kleine stukken) werd in het midden van de broedhopen net onder het maaiveld ingebracht. Tussen de treinbielzen werden de spleten opgevuld met hakselhout.

P1040164We hopen dat deze inspanningen zullen bijdragen tot een versterking van de populatie op de site Solheide. Concreet gaat het om broedhopen voor het vliegend hert (een van onze koesterburen, een zeldzame soort zoals de vroedmeesterpad, die gekoesterd wordt door de gemeente, o.a. door begeleidende acties). De treinbielzen komen van afgedankte tuinafsluitingen van bij een particulier uit Overijse. Er werd vastgesteld dat er larven van het vliegend hert aanwezig waren in de bielzen. Om ze als koesterbuurt een kans te geven, werden de larven samen met de bielzen geadopteerd. Dit vereiste logistieke steun van de gemeente, o.a. met de graafmachine en heel wat ecologisch overleg met begeleidende partners om een geschikt terrein te vinden.

Nu is het de vingers kruisen en hopen op een succesvol vervolg…
Een van de koesterbuur-partners sprak (met een knipoog) lovende woorden over Overijse als het mekka voor het vliegend hert.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is