Stationsplein: het nieuwe groene dorpsplein

Op 26 juni 2013, over deze onderwerpen: Infrastructuur, Mobiliteit

Met de recente opening van het vernieuwde Stationsplein kwam een lang proces van ideeën, inspraak, plannen en bouwen tot een einde. De aannemers brengen momenteel de laatste correcties aan, voor er overgegaan kan worden tot de voorlopige oplevering.

Het nieuwe Stationsplein combineert de vraag van de Overijsenaar om zowel het groen in de gemeente zijn plaats te geven als om voldoende parkeergelegenheid in het centrum te voorzien. Dit is een delicate evenwichtsoefening en voor de ene mocht het wat meer groen zijn, voor de ander wat meer parking. Het resultaat, waar de volledige meerderheid achter staat, is een plein met veel meer groen én meer parkeergelegenheid dan voorheen, toen de parking en stelplaats van de Lijn het plein monopoliseerden. De nieuwe vijver zorgt als natuurlijke buffer voor minder overstromingsgevaar in het centrum. Het groene dorpsplein, met een waterpartij en langs één zijde een zachte oever en niet minder dan 150 inlandse bomen, zorgt voor een nieuwe ontmoetingsplaats voor de Overijsenaar.

StationspleinHet uitzicht van het plein stuurt het verkeer spontaan naar langzaam en veilig rijden. De bocht ter hoogte van de watermolen, het verkeersplateau en de niet te brede weg zorgen ervoor dat het verkeer in deze zone 30 rond de school merkelijk trager rijdt dan voorheen. Het ontbreken van een overvloed aan wegmarkeringen en verkeersborden is een bewuste keuze. Visueel zouden deze borden en markeringen ons groene dorpsplein immers eerder een stadsaanzicht geven. Door de normale voorrangsregels te laten gelden op het hele plein, vermijden we veel borden en zorgen we ervoor dat oplettende chauffeurs trager gaan rijden.

Het aantal parkeerplaatsen werd vergroot, dankzij de aanleg van parking in de Dieudonnéstraat -  naast het OCMW en het station -  en langs de Jean Tombeurstraat aan de watermolen. De parkeerplaatsen werden aangelegd in een ander type kasseisteen dan de bestrating, een kleine witte markering aan de kanten niet te na gesproken.

Tijdens de werken is er voor geopteerd het volledige netwerk van nutsvoorzieningen te vernieuwen. Hier en daar komt er dan een verrassing naar boven, zoals een afwateringskanaal vanuit de Heuvelstraat waar niemand het bestaan van wist of een ondergrondse schuilkelder uit de wereldoorlog. Door deze extra investeringen, die initieel niet begroot waren nu uit te voeren, zijn we er echter zeker van dat riolering-, gas-, water- en elektriciteitsvoorzieningen volledig in orde zijn zijn.

De IJse is weer aanwezig in het dorpscentrum! Onze kleine rivier is weer zichtbaar, niet meanderend zoals in de 16de eeuw zoals sommige willen, maar volledig klaar om eventuele stortbuien op te vangen. De vistrap aan de watermolen laat ook het leven in de IJse terugkeren.

Het nieuwe plein met zijn vijver zal zeker voor inspiratie zorgen bij inwoners en verenigingen. Er worden nu al plannen gemaakt voor activiteiten op en rond de vijver. De verschillende “kamers” tussen de bomenrijen maken het mogelijk op het plein activiteiten van verschillende omvang een plaats te geven. De nieuwe donderdagse markt wordt positief onthaald door zowel bezoekers als marktkramers.

Deze meerderheid van OV2002-N-VA-CD&V en Open VLD zal de komende zes jaar verder positief blijven werken aan een groene, Vlaamse en gastvrije gemeente!

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is