Overijse zegt ‘neen’ tegen Brusselse Metropolitan Region

Op 12 september 2011

Enkele weken terug werd op de gemeenteraad een motie goedgekeurd waarin de gemeente Overijse een niet mis te verstane boodschap meegeeft aan de regeringsonderhandelaars. Aan Franstalige zijde wordt er vandaag minder over “een Groot-Brussel” gepraat, maar dat wil niet zeggen dat de drang naar gebiedsuitbreiding opgeborgen werd. Er wordt meer omfloerst over de Brusselse gebiedsuitbreiding gesproken. De gretigheid waarmee over een Brussels Metropolitan Region of over een Grootstedelijk gebied wordt gepraat, laat niets aan de verbeelding over.

NIEUWE GROOT-BRUSSELSE INSTANTIE

In de motie wordt gesteld: “Nochtans zijn de bedoelingen van Franstalig België zonneklaar voor al wie de verklaringen van de Franstalige politici en media opvolgt: een nieuwe Groot-Brusselse instantie (gepresenteerd als overlegorgaan) moet voor de eerste keer voet aan de grond krijgen in Vlaams-Brabant en Waals-Brabant, met bevoegdheden inzake ruimtelijke ordening, inplantingen van industrieterreinen, openbare werken, mobiliteit, socio-economische aangelegenheden en ook onderwijs en cultuur”.

HANDEN AF VAN OVERIJSE

Deze verontrustende evolutie wordt door de Vlaamse beweging aan de kaak gesteld. Vanuit ons kartel werd dit signaal als motie voorgedragen op de gemeenteraad. In de beslissing wordt gesteld dat de gemeenteraad gekant is tegen de oprichting van een overbodige nieuwe politieke structuur die zich zou uitstrekken over Brussel en delen van Vlaams-Brabant.

DEMOCRATIE

Tevens wordt gesteld dat de bestaande en democratisch verkozen structuren voldoende in staat zijn om de dialoog tussen de gemeenschappen, gewesten en gemeenten te voeren.

OVERIJSE WEIGERT

Het besluit van de motie eindigt krachtig: indien een nieuwe politieke structuur in de aard van een grootstedelijk gebied wordt opgericht, dan zal Overijse weigeren om toe te treden. Deze motie werd op de gemeenteraad van Overijse gesteund en goedgekeurd door de Vlaamse gemeenteraadsleden in tegenstelling tot de Franstalige raadsleden.

Jan De Broyer

Jan De Broyer, gemeenteraadslid
fractieleider Overijse 2002 – N-VA CD&V

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is