West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant lelijke eendjes van bPost

Op 23 juni 2011

De openingsregeling van de postkantoren in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant is veel ongunstiger dan in de drie andere Vlaamse provincies. Dat concludeert N-VA-Kamerlid Bert Maertens uit een analyse van de openingsuren van alle 345 postkantoren in Vlaanderen. In West-Vlaanderen en in Vlaams-Brabant is één derde van de postkantoren gesloten op zaterdagvoormiddag. In Antwerpen maar 8%, in Oost-Vlaanderen 12% en in Limburg 13%. Maertens vraagt de regering bpost een gelijkwaardige dienstverlening over heel Vlaanderen op te leggen en pleit voor postkantoren die minder uren open zijn, maar wel op zaterdag en tot later op de avond tijdens de werkweek.

Van de 345 postkantoren in Vlaanderen zijn er 64, een vijfde van het totaal, gesloten op zaterdag. Opvallend zijn de grote verschillen naar de woonplaats:

Provincie Aantal Postkantoren Aantal gesloten op zaterdag % gesloten op zaterdag
Antwerpen 86 7  8%
Limburg 46 6 13%
Oost-Vlaanderen 75 9 12%
Vlaams-Brabant 67 20 30%
West-Vlaanderen 71 22 31%
Vlaanderen 345 64 19%

 

Zonder de 13 centrumsteden zijn de verschillen tussen Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en de drie andere Vlaamse provincies nog groter. In minder verstedelijkt gebied in West-Vlaanderen blijft 36 procent van de postkantoren gesloten op zaterdag. In Vlaams-Brabant is dat 31%. Antwerpen (9%), Oost-Vlaanderen (13%) en Limburg (14%) scoren weer beter.

Bert Maertens: "De dienstverlening van bpost voor een West-Vlaming en een inwoner van Vlaams-Brabant is slechter dan voor een Antwerpenaar, Oost-Vlaming of Limburger, zowel in de stad als op het platteland. Dat verschil in behandeling is onverklaarbaar en onrechtvaardig. West-Vlamingen en Vlaams-Brabanders betalen via de federale overheidsdotatie, jaarlijks 335 miljoen euro, mee voor de dienstverlening. Dan moet ze dezelfde zijn. Ik wil daarom dat de minister hiervoor in de volgende beheersovereenkomst van bpost de nodige garanties laat inschrijven."

Het N-VA-Kamerlid dient een resolutie in en rekent ook op steun van de Franstalige collega’s. "In Vlaanderen is 81 procent van de postkantoren open op zaterdagvoormiddag. Bpost deelde eerder mee dat 53 procent van de Belgische postkantoren in dat geval is. Dat zou bijgevolg betekenen dat de situatie in Brussel en in Wallonië nog een pak slechter is dan in Vlaanderen", besluit Maertens.

Tweeverdieners voor gesloten deuren
Maertens wil ook de openingsregeling in zijn geheel aanpakken. "Zij is niet afgestemd op de tweeverdieners. Eén op vier Vlaamse postkantoren blijft tijdens de week één dag per week een uurtje langer open dan gewoonlijk, tot 18u of 18u30. Maar ook dat is voor gezinnen niet meer dan een slag in het water. Wie zelf werkt en een gezin heeft, weet dat 18u als sluitingsuur voor een openbare dienst zoals bpost te vroeg is tijdens een werkweek", zegt Maertens.

De invoering van de PostPunten, die meestal wel open zijn op zaterdag en tot 19u of 20u tijdens de week, volstaat voor Maertens niet als oplossing. "In een PostPunt kan je lang niet voor alle postproducten terecht. En in Vlaamse gemeenten waar het postkantoor op zaterdag gesloten is, vind je in 75% van de gevallen bovendien ook geen PostPunt".

Postkantoren minder maar later open
Daarom pleit het N-VA-Kamerlid voor meer ingrijpende maatregelen. "Postkantoren kunnen minder uren open zijn, maar dan wel op tijdstippen, afgestemd op de klanten van bpost. Waarom niet drie dagen per week van 9 tot 12, twee dagen van 16u tot 20u en op zaterdagvoormiddag open blijven? Dat zou de dienstverlening verbeteren, terwijl het personeel niet de dupe wordt", besluit Maertens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is