Minister Bourgeois keurt restauratiepremie voor Sanatorium in Overijse-Tombeek goed

Op 6 mei 2011

Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois keurt een premie van 284.771 euro goed voor het sanatorium Lemaire in Overijse.

Minister Bourgeois: “Dit waardevolle gebouw is sinds 1993 beschermd als monument maar takelde steeds verder af. Daarom ben ik tevreden dat er nu een nieuwe bestemming is gevonden. Het sanatorium zal worden omgebouwd tot rusthuis en serviceflats.”

De betonschade aan de structuur van het sanatorium wordt in deze eerste fase hersteld. Door  jarenlange leegstand en gebrek aan onderhoud is de betonschade erg groot.
Het sanatorium Lemaire met conciërge- en dokterswoning en het omliggende park met dreef, ereplein, parterre en bos werden in 1993 als monument en dorpsgezicht beschermd. En dit omwille van artistieke, architectuurhistorische en historische waarden.

Minister Bourgeois: “Het is een modernistisch complex, met invloeden van het Bauhaus en Le Corbusier, dat als dusdanig een belangrijke plaats inneemt in de Belgische architectuurgeschiedenis van het interbellum.”

Het sanatorium is in 1936 gebouwd in opdracht van de socialistische verzekeringsmaatschappij ‘La Prévoyance Sociale’. Het werd in de toenmalige medische en architectenkringen omwille van zijn innoverend concept als een modelinrichting beschouwd. Het gebouw behoort tot één van de meesterwerken van architect Maxime Brunfaut . Specialisten beschouwen het complex als een bijzonder geslaagd project en dit zowel op technisch, functioneel als esthetisch vlak.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is