Gemeente stemt motie tegen "Brussels Metropolitan Region"

Op 30 juni 2011

"Maar ondertussen dook het idee ook op tijdens de onderhandelingen op federaal niveau", weet Dirk Dewolf (OV2002 - N-VA - CD&V), schepen bevoegd voor het Vlaams Beleid in Overijse. "Op dat ogenblijk kregen wij argwaan, onder meer, omdat het concept niet duidelijk omschreven of gedefinieerd is. Het zou als pasmunt voor de splitsing van BHV kunnen dienen. Het zou, volgens sommige Franstaligen, ook betrekking hebben op beleidsdomeinen zoals cultuur en onderwijs. Wat volgens ons niet kan: deze domeinen horen bij de Vlaamse Gemeenschap!"

Actiecomité

Een paar maanden geleden ontving het schepencollege een brief van het Halle-Vilvoorde Komitee, Taal Aktie Komitee en Vlaamse Volksbeweging. "Zij vestigden onze aandacht op de problematiek", gaat Dewolf verder. "We hebben nadien het dossier besproken tijdens het college en voorgesteld om een motie te stemmen."

De gemeenteraad besliste afgelopen dinsdag het volgende: "De gemeente Overijse is gekant tegen de oprichting van een overbodige nieuwe politieke structuur, met name de Brussels Metropolitane Regio, die zich zou uitstrekken over Brussel en delen van Vlaams-Brabant en van Waals-Brabant. De bestaande en democratisch verkozen structuren zijn voldoende in staat om de dialoog tussen de gemeenschappen, gewesten en gemeenten te voeren." Het tweede argument tegen is de volgende: "een dergelijke structuur zou kunnen leiden tot de uitbreiding van Brussel voor bepaalde beleidsdomeinen. En dat willen wij niet", aldus schepen Dewolf. De gemeente Overijse zal ook weigeren in een dergelijke structuur te stappen als deze er ooit komt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is