Overijse wacht niet op afschakelplan om milieubewust met energie om te gaan

Op 18 november 2014, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Milieu, Omgeving, Gemeenteraad

 

Op de jongste gemeenteraad lichtten burgemeester Dirk Brankaer en onze schepen van Milieu Jan De Broyer de acties toe die in Overijse in het kader van duurzaam energiebeheer worden genomen, zowel naar aanleiding van het afschakelplan als in het kader van een groene en duurzame beleidsprioriteit.

Binnen het kader van het afschakelplan worden in eerste instanties de richtlijnen gevolgd die door de hogere overheden (federaal en provinciaal) worden opgelegd. Zoals steeds worden de noodgroepen voor de brandweer en gemeentelijke diensten maandelijks getest, zodat ze zeker operationeel zijn wanneer dat nodig zou blijken. De politie verwacht geen noemenswaardige verkeershinder op ons grondgebied wanneer de verkeerssignalisatie zou uitvallen. Ter herinnering: er gelden in dat geval de gewone voorrangsregels. Verder wordt er nagekeken of de accentverlichting in het centrum afgeschakeld kan worden. Er wordt op “schoolregime” gewerkt in het zwembad, wat inhoudt dat de wildwaterbaan wordt uitgeschakeld. Het meest zichtbare zal wellicht de kerstverlichting zijn die zal worden gedoofd. Laat dit een teken zijn voor ons allemaal om wat zuiniger met de beschikbare energie om te springen.

Overijse wacht echter niet op een noodsituatie of afschakelplan (www.offon.be) om milieubewust en duurzaam met energie om te springen. We investeren in een goede isolatie en nieuwe dakbedekking en ramen van de gemeentescholen. De burgemeester ondertekende namens de gemeente het Burgemeestersconvenant (convenant rond klimaatengagement en duurzaam energieverbruik). Overijse koopt voor 100% groene stroom. Ook aan informatieve acties wordt aandacht besteed, o.a. met een infoavond rond warmtepompen. Er werd bij de vervanging in het wagenpark bewust geïnvesteerd in 3 CNG-wagens (wagens die op aardgas rijden) om de CO2 en roetuitstoot te reduceren. Het is duidelijk dat ons beleid rond duurzaamheid verder gaat dan een reactie op de acute situatie van het afschakelplan!

 

Stefan Vanderlinden
Fractieleider OV2002-N-VA-CD&V

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is