Overijse krijgt groen licht voor nieuwbouw op Solheide

Op 3 december 2013, over deze onderwerpen: Toerisme, Wonen

De deputatie van de provincie Vlaams-Brabant heeft de plannen voor 'Solheide-Nekkedelle' in Overijse goedgekeurd. Die moeten in de toekomst een betaalbaar huisvestingsproject in het serregebied Solheide mogelijk maken.

Jan De Broyer, schepen van ruimtelijke ordening: "Het plan voorziet dat het natuurlijk gebied Nekkedelle op het plateau tussen Eizer en Duisburg gevrijwaard blijft van eventuele huisvestingsplannen, gesteund door de hogere overheid. De plannen voorzien echter ook dat er binnen het gemeentelijk structuurplan een ander domein moet vrijgemaakt worden voor nieuw en betaalbaar woongebied. We hebben binnen het structuurplan van de gemeente Overijse dan gekozen voor Solheide. Het domein is bij de meeste inwoners zeker nog bekend als de plaats waar de vroegere speelpleinen in de vakantie werden georganiseerd. Solheide is een plaats in het dorpscentrum dat vrij gemakkelijk kan bereikt worden via de Korenarenstraat. De ruimte zal ook veel minder nutsvoorzieningen nodig hebben dan de Nekkedelle dat volledig buiten de bebouwde gronden ligt. Op Solheide zal plaats worden gemaakt voor een openbaar domein en sociale woningen waarvan de inschrijvingscriteria, gebaseerd op ondermeer inkomstengegevens van de kandidaat-kopers, uiteraard op voorhand zullen vastliggen.

Druiventeelt

Daarnaast zal er ook ruimte zijn voor een aantal woningen waarvoor er andere inschrijvingsvoorwaarden gelden. Het inkomen van de mensen zal hier waarschijnlijk hoger liggen. Verder moeten de nieuwe woningen het behoud van het erfgoed vrijwaren. Er blijven een twintigtal geklasseerde serren staan en ook het zicht op de bestaande serristenwoningen blijft behouden." "Ik begrijp dat deze situatie verwarrend kan lijken voor mensen die momenteel ook serregrond bezitten en hier geen bouwgrond van kunnen maken. Serregebied is een uitzondering in ons land. Dat heeft uiteraard met onze druiventeelt te maken. Het gewestplan werd in de jaren zeventig zodanig opgesteld waardoor serregebied agrarisch werd ingekleurd. Een aanpassing van een serrebedrijf dat bijvoorbeeld dient te moderniseren of uit te breiden, kan een uitzondering op de regel mogelijk maken. Maar, agrarisch gebied kan in de regel niet overgaan in bouwgrond", klinkt het duidelijk. (DLO)(DLO

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is