Overijse en de Gemeentelijke Holding

Op 19 oktober 2011

De Gemeentelijk Holding staat op het randje van het faillissement. De aandeelhouders van deze Holding zijn de Belgische steden en gemeenten. De Holding is op zijn beurt aandeelhouder van wat nog rest van Dexia, nadat het bankgedeelte werd genationaliseerd.

Bij een eerste crisismoment in 2008 tekenden de gemeenten als aandeelhouders van de holding nog in op een kapitaalverhoging die een dividend van 13% zou opleveren. De druk om in te tekenen was groot en de meeste gemeenten bevestigden een inbreng die hun belang in de holding niet zou doen verwateren. De beloofde dividendenstroom was voor vele gemeenten ook al een welkome geplande inkomst om investeringen te kunnen financieren.

Ook de druivenstreekgemeenten tekenden in op deze kapitaalverhoging tegen 40,96 EUR per aandeel in (Overijse - 178.585 EUR; Huldenberg - 128.573 EUR; Hoeilaart - 214.302 EUR en Tervuren - 200.007 EUR). Wanneer de problemen met de Holding verder escaleerden werden in het budget van Overijse de verwachte inkomsten van 95.000 EUR in 2009 naar 26.000 EUR in de begroting van 2011 herzien. Ten opzichte van de totale begrote inkomsten van 33.5 Miljoen EUR vertegenwoordigt dit slechts 0.08%.

We kunnen de inwoners van Overijse dus geruststellen dat, hoe het de Gemeentelijke Holding ook zal vergaan, de impact van het verlies - hoewel pijnlijk - niet onoverkoombaar zal zijn. Met wat geluk uit het verleden kunnen we bovendien vaststellen dat Overijse per inwoner slechts 0.95 aandelen in portefeuille heeft, hetgeen bij de laagste is in het land (zie grafiek).
kaart vl gemeentelijke holding
Overijse2002 - N-VA houdt intussen de financiën nauw in het oog. Dankzij een reserve die opgebouwd werd over de vorige jaren kunnen alle geplande projecten zoals het nieuwe rusthuis en de herinrichting van het Stationsplein zonder problemen afgewerkt worden. De ruimte voor nieuwe investeringen wordt in de komende jaren ongetwijfeld kleiner en een doordacht beleid zal ook dan nodig blijven om onze belofte van deze legislatuur om geen belastingsverhoging door te voeren, verder te kunnen zetten.

Stefan Vanderlinden
Stefan Vanderlinden
OCMW-raadslid Overijse2002 - N-VA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is