Jaarrekening 2013

Op 17 september 2014, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Goed bestuur

De gemeenteraad van 16 september boog zich over de rekening van 2013. We sluiten deze rekening af met een verlies van 1,2 miljoen euro. Er werd 4,8 miljoen minder uitgegeven dan begroot en de inkomsten waren uiteindelijk 300.000 euro boven de verwachtingen. Er werden in 2013 geen nieuwe leningen aangegaan door het gemeentebestuur. Het beleid is erop gericht om de reserves, die de gemeente in de loop der jaren heeft opgebouwd, te besteden aan het afbetalen van onze schulden (die met 3,5 miljoen euro gezakt zijn tot onder het niveau van 2009) en het investeren in nieuwe projecten, waarvoor in de meerjarenplanning 2014-2019 zo’n 27 miljoen euro voorzien is.

De belangrijkste uitgavenpost blijft natuurlijk de personeelskost (incl. onderwijzend personeel van de gemeentescholen). Deze post vertegenwoordigt 45% van de gewone uitgaven en groeit de laatste jaren sterk omwille van de loonindexatie en pensioenverplichtingen. Andere belangrijke posten betreffen de uitgaven voor OCMW (3,2 miljoen euro) en Politie (2,8 miljoen euro).

Aan de inkomstenkant bleven de inkomsten uit fiscaliteit stabiel (+ 0.8%) gebaseerd op een stijging in de inkomsten uit onroerende voorheffing (er zijn meer huizen in Overijse) en een daling in de inkomsten uit de personenbelasting, wat de huidige economische crisis reflecteert. De belastingen in Overijse stijgen in het algemeen dus niet. De opcentiemen op de onroerende voorheffing en de aanslagvoet op de personenbelasting bleven ongewijzigd op respectievelijk 850 en 7% (ook in 2014). De inkomsten uit subsidies van andere overheden stegen met 4%.

We kunnen stellen dat de gemeentefinanciën van Overijse op orde zijn! Ondanks onheilspellende meldingen over de schuldgraad van de Vlaamse gemeenten, is de schuld van Overijse aan het dalen. Bovendien moet de schuldgraad ook steeds afgewogen worden tegen de beschikbare reserves en de financiële draagkracht. Met 23% leningen op haar totaal vermogen is deze schuldgraad zeker onder controle.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is