Investering in ANPR-netwerk voor politiezone Druivenstreek goedgekeurd

Op 24 april 2014, over deze onderwerpen: Politie, Veiligheid

politieDe politieraad keurde op 23 april 2014 een investering van € 350.000 goed om in 2014 te starten met de installatie van een ANPR netwerk. Dit cameranetwerk, dat alle in- en uitgaande verkeer in de politiezone Druivenstreek registreert, moet tegen het najaar geïnstalleerd en operationeel zijn.

Hoe werkt zo’n netwerk?

De ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition), die op invals- en uitvalswegen geïnstalleerd worden, zijn in staat om zowel overdag als ’s nachts nummerplaten van de voorbij rijdende wagens te fotograferen en te lezen. De gelezen nummerplaten worden door de camera’s , via een netwerk verstuurd, naar een centrale server waar de analyse van de gegevens gebeurt. Er zit dus geen informatie opgeslagen in de cameratoestellen.

De server vergelijkt de binnengekomen gegevens met een aantal databases, bijvoorbeeld deze van gestolen of geseinde wagens (die eventueel bij een misdaad werden gebruikt). In dit geval worden de patrouilles op het terrein hiervan meteen op de hoogte gebracht. De nummerplaatgegevens worden gedurende één maand bijgehouden en daarna vernietigd, tenzij de nummerplaat betrokken is bij een onderzoek.

De politiezone Druivenstreek zal een netwerk van 18 camera’s opbouwen. De locaties werden nauwgezet gekozen om een zo goed mogelijke dekking te hebben van het grondgebied van de zone, met een specifieke focus op het verkeer dat langs de autosnelwegen onze zone binnen of buiten rijdt. Ons project is een pilootproject voor Vlaams Brabant.

Wat betekent dat nu concreet?

Niet zo lang geleden werd een restaurant in onze zone overvallen. Getuigen hadden de wagen van de overvallers gezien, maar een volledige nummerplaat, merk van de wagen en correcte kleur waren moeilijk aan de hand van de getuigenverklaringen te bepalen. Indien de vluchtende auto langs een ANPR camera was gereden, zou de politie in staat zijn de volledige nummerplaat te reconstrueren en het merk en kleur van de wagen te bepalen. Dat kan cruciale informatie zijn om de daders te kunnen vatten.

Op termijn wordt het dan ook mogelijk deze gegevens te linken aan een database die op Vlaams niveau wordt gecentraliseerd, zodat alle bewegingen van deze wagen verder getraceerd kunnen worden en eventuele verplaatsingspatronen in de voorbije maand gereconstrueerd kunnen worden. Dat recherchewerk moet de politie in staat stellen meer woninginbraken of inbraken in wagens op te lossen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is