Erosiebestrijdingsplan voor Overijse

Op 28 mei 2014, over deze onderwerpen: Milieu

 

Erosie2Na de goedkeuring van het gemeentelijk erosiebestrijdingsplan door de Vlaamse Overheid, heeft Overijse met de provincie Vlaams-Brabant een samenwerkingsovereenkomst afgesloten en werd een erosiecoördinator aangesteld.

Na een grondig terreinonderzoek van de knelpunten werden de plaatsen verkend die door afstromend water sterk te lijden hebben onder de erosie van hellende akkers. Het doel is  verlies van de vruchtbare teelaarde en modder- en wateroverlast te voorkomen.

Beperkte acties zoals een kleine infiltratiepoel of geul kunnen bij acute situaties snel door de eigen gemeentediensten worden uitgevoerd. Voor grotere projecten zijn concepten uitgewerkt met een schatting van de mogelijke kostprijs.

De gemeente Overijse heeft in haar prioritaire doelstellingen van het meerjarenplan 2014 – 2019 een jaarlijks investeringsbudget van 50.000 euro ingeschreven waarmee in 2015 de eerste werken kunnen worden gestart. Het plan is om in de Reutenbeek een grasbufferstrook, een grasgang, aarden dammen en een erosiepoel aan te leggen. De voorlopige raming hiervoor bedraagt 95.000 euro. Het college van burgemeester en schepenen heeft alvast het licht op groen gezet om gesprekken op te starten met eigenaars en pachters, zodat definitieve plannen en bestekken kunnen worden gemaakt.

In een volgende fase wordt de Borrestraat aangepakt, nadien mogelijk de Hertstraat. Voor een gelijkaardig, maar wel groter project in de Stokkemstraat is er verder overleg nodig met het Regionaal Landschap Dijleland en andere overheidsdiensten.

Niet onbelangrijk is dat de gemaakte kosten via subsidies uit het erosiebesluit voor 90% worden terugbetaald aan de gemeente Overijse.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is